Připravujete se na Low Carb Vánoce a přemýšlíte, jak nahradit tradiční bramborový salát? Tento recept na nebramborový salát je příznivější verzí klasické vánoční přílohy. Hned na úvod je třeba uvést, že pokud se chcete úplně vyhnout nenízkosacharidovým složkám, můžete z receptu vynechat hrášek, mrkev a podobně, ale v tomto omezeném množství, se recept stále drží v rovině nízkých sacharidů.
Čím jsme tedy nahradili brambory v tomto salátu? Zvolili jsme jako variantu celer, který má nižší obsah sacharidů než brambor a v obvyklých vánočních receptech ho můžeme najít, takže nijak výrazně nenarušuje chuť. Základem lahodné konzistence je samozřejmě majonéza, který svým složením odpovídá požadavkům Low Carb stravování. Pokud jste zvyklí do salátu přidávat další koření nebo zeleninu, určitě můžete. V našem receptu však najdete základní ingredience téměř každého tradičního receptu na (ne)bramborový salát.
Najít přílohu k vánoční večeři tedy není žádný problém ani na sugar free stravě. S tímto vánočním nebramborovým salátem si s klidem můžete vychutnat tradiční sváteční pokrm bez jakýchkoliv omezení. Jeho příprava je navíc méně náročná, než když chystáte salát z brambor, které je třeba dlouze vařit a ještě loupat.
Kromě toho můžete tento salát použít na jakoukoliv jinou příležitost, třeba jako přílohu k LC řízkům nebo když si budete chtít připravit chlebíčky v nízkosacharidovém provedení. Zkusit to můžete například s našim receptem na Low Carb chléb z mandlové mouky.
Pokud vás tento recept zaujal, určitě se podívejte na další naše vánoční recepty, jako je například Low Carb cukroví nebo vaječný koňak.
Dobrou chuť!
Počet porcí | Doba přípravy | Doba vaření | |
6 | 20minut | 15 minut |
Suroviny na nebramborový salát
- 500g celeru bulvového
- 100g šunky
- 50g cibule
- 50g petržele
- 50g mrkve (volitelné)
- 2 lžíce hrášku (volitelné)
- 1 kyselá okurka
- 150g majonézy
- sůl
- pepř
- ocet
Postup přípravy
- Celer, petržel a mrkev vložíme do vroucí vody a vaříme zeleninu do změknutí.
- Mezitím nadrobno nakrájíme cibuli, okurku a na kostičky nakrájíme šunku.
- Uvařenou zeleninu nakrájíme také na kostičky a vložíme do mísy.
- Přidáme do mísy ostatní suroviny: cibuli, okurku, šunku, hrášek a majonézu. Promícháme a ochutíme solí, pepřem a kapkou octa.
- Hotový salát necháme alespoň 12 hodin odstát a poté můžeme podávat.
Výborný. Doporučuji si uvařit. Báječně se to povedlo, moc jsme si pochutnali.
Přidáváme mezi rodinné recepty. Díky!
:-K
Děkujeme za krásný komentář, tyto reakce nás moc těší a motivují nás do dalších receptů! Budeme se těšit, až si zase uvaříte něco z našeho webu. Krásný den 🙂
Já místo celeru dávám cuketu na kostičky 1 cm ( nevařím) a je famózní…křehký a velmi chutný…Vyzkoušejte 🙂
Mileno, nápad s cuketou zní skvěle! Brzy vyzkoušíme i my tenhle tip. A jsme moc rádi, že vím chutnalo! 🙂
Ja pouzivam miesto zemiakov karelab(kedlubnu)je to mega vyborne👍
Milá Jano, díky za tip a jsme rádi, že recept chutná! 🙂
Kedlubnový salát mě opravdu nechutna, celerový je skvostný, lepší než bramborový.
Jednom slovem famózní !!!
Mariko, děkujeme, že jste si s našim receptem na salát užila Vánoce!