Přejdi na obsah

LCHF & Keto dieta

Vše o Low Carb a Keto dietě na jednom místě. Přinášíme vám inspirace, rady a tipy na chutné Low Carb recepty a správné dodržování LC & Keto diety.

Menu
  • Co je to LCHF a Keto dieta
  • Blog
  • Low Carb Recepty
    • Dezerty
    • Hlavní chody
    • Pečivo
    • Snídaně
    • Polévky
    • Přílohy
    • Low Carb cukroví
  • Kde nakupovat ❓💡
Menu
LC vegan chleba 1 2 1

Vegan Low Carb chleba bez vajec a mouky

Zveřejněno v 2 srpna, 202228 srpna, 2022 od Anna

Dostupný vegan Low Carb chleba na každý stůl! Pokud hledáte recept na pečivo bez vajíček, bez lepku a laktózy – tady ho máte. Chléb je z čistě rostlinných surovin, které vám zajistí dostatečný přísun vlákniny, a taky zdravých tuků ze semínek a ořechů. Samotná příprava je jednoduchá, stačí smíchat všechny bezlepkové a nízkosacharidové suché ingredience s tekutými, dobře promíchat a těsto na vegan keto chléb je na světě. Spolehlivě vás zasytí a na jeden hrubší krajíc má jen 4,7g sacharidů. Celý jeden bochník jich má přibližně 12 (v závislosti, jak tenké nebo hrubé je nakrojíte).

Jak na vegan LC pečivo

Vegan LC chleba drží pohromadě bez vajíček díky lněnému semínku a psyllium, které reagují s vodou a umí těsto “slepit” dohromady. Čím déle tedy necháte po smíchání s vodou, octem a olejem těsto odležet (maximálně ale do 20 min, aby těsto nezačalo vysychat), tím lépe nasákne psyllium a lněné semínko s vodou, a vytvoří pevnější spojení těsta.

Do pečení tohoto nízkosacharidového chleba jsme použili konopný olej, ale chutnat bude skvěle i s olivovým. Olej poslouží nejen do těsta, ale taky na lepší tvarování bochánku do pekáče. Jak už jsme zmínili, těsto v reakci s vodou začne lepit. Aby vám při přendávání do pekáče nezůstávalo na rukách, doporučujeme ruce trochu naolejovat. Až budete péct těsto v troubě, po 50 minutách zkontrolujte vpíchnutím špejle, jestli je uvnitř upečené nebo se na špejli ještě lepí nedopečené kousky. Povrch by měl být mírně nazlátlý, a pokud si přesto nebudete jistí, můžete ve vypnuté, ale rozehřáté troubě nechat těsto dopéct ještě 5 – 10 min.

Po upečení přendejte chléb na desku, kde ho necháte vychladnout. Jestli se pustíte do pečení večer, ráno budete mít vegan LC keto chléb krásně vychladlý na snídani. Díky vlákninou nabitému složení si chleba uchovává vláčnou konzistenci, které připomíná fitness semínkové chleby. Krájení jde jednoduše, navíc pečivo ani moc nedrobí.

Jak chleba servírovat

LC chleba se nám skvěle osvědčil s džemem bez cukru i se slanými pomazánkami. Vynikající je taky opečený jako topinka nebo ohřátý v toustovači. Záleží jen na vás, jak si ho vychutnáte. Tento nízkosacharidový chleba můžete jíst kdykoliv během dne: na snídani, jako přílohu k obědu, a taky na večeři. Je univerzální a pochutnat si na takovém pečivu můžou bez váhání všichni na bezlepkové, keto, low carb, bezlaktózové a vegan stravě. S tímto chlebem zkrátka nešlápnete vedle, proto nás tenhle recept tak baví.

Dejte nám do komentářů vědět, jak se vám recept chutná a neváhejte ho sdílet se svými blízkými i světem. Inspirujte tipy, jak si chleba ještě připravit. Třeba na Facebooku a Instagramu s hashtagem #lchfdietacz nebo označujte @lchfdieta.cz.

Přejeme dobré Low Carb chutnání❣️

Počet krajíců chlebaDoba přípravyDoba pečeníKalorie na 1 krajíc
1215 minut55 minut155

Suroviny na vegan Low Carb chleba bez vajec

  • 150g mandlové mouky
  • 95g kokosové mouky
  • 30g pomletého lněného semínka
  • 30g pomletá slunečnicová jádra loupaná
  • 25g pomletých loupaných dýňových semínek
  • 25g psyllia
  • ⅓ lžičky soli
  • ½ lžičky xantanové gumy
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • 1a ½ lžíce konopného nebo olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa nebo citrónové šťávy
  • 370ml horké vody (80 °C)

Postup přípravy vegan LC chleba

  1. Troubu nahřejeme na 190 °C / 170 °C horkovzdušnou.
  2. Pekáč na chleba vymažeme olejem nebo vyložíme pečícím papírem.
  3. V jedné míse smícháme veškeré suché suroviny, důkladně vmícháme kypřící prášek.
  4. Poté přidáme tekuté suroviny a pomaluje vmícháváme do suché směsi. Necháme těsto odležet 10 minut, aby psyllium nasáklo veškeré tekutiny.
  5. Dlaněmi potřenými olejem vytvarujeme z těsta bochánek a vložíme ho do pekáče. Pečeme po dobu asi 55 minut, až bude možné do těsta vpíchnout špejli a vytáhnout ji bez drobků těsta.
  6. Po upečení chléb vyndáme z pekáče a necháme vychladnout, aby měl pevnější konzistenci.

Nutriční informace na jeden vegan Low Carb krajíc chleba (1/12)

  • kalorie: 155
  • bílkoviny: 5,9g
  • tuky: 12,5g
  • vláknina: 6,6g
  • sacharidy: 4,7g
    • z toho cukry: 2,2g
Ohodnoťte tento recept
[Celkem: 3 Průměr: 4.7]
  • Recepty bez laktózy
  • Recepty z kokosové mouky
  • Recepty z mandlové mouky
  • Vegan recepty
  • Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Facebook

    LCHFdieta.cz

    Reklama

    Recepty

    • Dezerty
    • Snídaně
    • Pečivo
    • Hlavní chody
    • Polévky
    • Low Carb cukroví

    Nejnovější příspěvky

    • Low Carb bagel ze 3 ingrediencí
    • Low Carb banana bread
    • Neprůstřelná káva – Bulletproof coffee
    • Ořechové máslo s čokoládou (Low Carb)
    • Low Carb vánočka bez cukru a lepku

    Nejnovější komentáře

    • Anna: Proč jsem začal s Keto dietou
    • Anna: Nebramborový salát
    • Anna: Low Carb brownies (LCHF, Keto)
    • Anna: Low Carb citrónová buchta (LCHF, Keto)
    • Marika: Nebramborový salát

    Doporučujeme

  • Ketomix recenze
  • Srovnání Keto diet
  • © 2023 LCHF & Keto dieta | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme