Až jednou ochutnáte domácí ořechové mandlové máslo, už nebudete chtít jiné! A kupované oříškové máslo vám už nejspíš nebude stačit. Pozvedněte laťku zdravého nízkosacharidového mlsání na další úroveň s tímto cukrfree mandlovým máslem.
Jaké jsou další výhody domácího mandlového másla? Rozhodně cena. Domácí mandlové máslo vás většinou vyjde levněji, než to kupované. Mandle důkladně rozmixované vlastnoručně a doma se zkrátka vyplatí více. Také si snadněji ohlídáte kvalitu mandlí, ze kterých je máslo vyrobeno. Je to naprosto jednoduché a navíc si můžete LC ořechové máslo dochutit podle vlastních představ. My si tam rádi přidáme trochu skořice a vanilky.
Vždycky jste si říkali, jak vyrobit mandlové máslo? Jak už jsme zmínili, je to opravdu jednoduché. Stačí si vybrané mandle chvíli předpéct v troubě a poté vložit do mixéru a mixovat až do hladké konzistence másla. Mandle jsou vcelku odolné, tak se nebojte mixovat máslo dlouho a důkladně. Konzistence s časem 100% docílíte. Až budete mít hotovo a mandle budou rozmělněné na požadovanou hmotu, můžete dochucovat čím chcete!
Mandlové máslo má všestranné použití a vychutnáte si ho jak na snídaňovém LC pečivu (vynikající je na rozpečeném toustu), tak i na lžičce, jako sladkou odměnu. Mandlové máslo doporučujeme skladovat ve skleněné nádobě. Doba skladování závisí od toho, kolik másla si vyrobíte, ale u nás doma se dlouho neuhřálo. Zmizelo hned po prvním dni. Nyní už víte, jak udělat mandlové máslo, které předčí to, které najdete na poličkách obchodů. Výroba mandlového másla s tímto receptem není žádná věda a jsme si jistí, že si ho na low carb stravě vychutnáte stejně jako my!
Pokud vám recept chutnal, sdílejte ho, komentujte a podívejte se na další naše recepty na blogu!
Recept na domácí mandlové máslo
Počet porcí | Doba přípravy | Doba pečení | Kalorie na 100g |
10 | 15 minut | 10 minut | 638 |
Suroviny na domácí mandlové máslo
- 250g mandlí – velký výběr za skvělé ceny zde
- 1/4 lžičky skořice (volitelné)
- 1/4 lžičky kakaa (volitelné)
- 10g erythritolu (volitelné)
- špetka soli (volitelné)
Postup přípravy mandlového másla
- Mandle opražíme v troubě na 170 stupňů po dobu deseti minut. Urychlí se nám tak proces mletí v mixéru.
- Mandle necháme zchladit.
- Vložíme do mixéru se sekáčkem ve tvaru S a začneme mixovat. U mandlí je doba rozmixování poněkud delší, proto buďte trpěliví a nepřestávejte mixovat. Pokud máte pocit, že se váš mixér přehřívá, nebojte se, dejte mu pauzu a poté klidně pokračujte.
- Ve chvíli kdy máme mandle rozmixované do konzistence másla, můžeme přidat další suroviny např. skořici, kakao, erythritol. Opět chvíli mixujeme, ať se suroviny dobře promíchají a máme hotovo.
Nutriční informace na 100g mandlového másla
- kalorie: 638
- bílkoviny: 18,3g
- tuky: 52g
- vláknina: 10g
- sacharidy: 19g
- z toho cukry: 4,8g