Čokoládový fondant je pro svou dokonale vláčnou a uvnitř tekutou konzistenci čokoládové směsi vrcholem na špičce dezertů, a my jsme ho pro vás připravili v nízkosacharidové verzi. Recept na Low Carb fondant je unikátní v tom, že se peče v dortové formě. Dobrota je tedy rovnou pro více osob. A jak si tento dezert připravit a nejlépe vychutnat?
Tento luxusní dezert ohromí vás i vaše blízké a případné hosty, navíc je mnohem jednodušší, než se zdá! Asi tím nejdůležitějším, pro chuť vašeho fondantu, je vybrat kvalitní čokoládu a kakaový prášek, které jsou klíčovými ingrediencemi tohoto Low Carb dezertu. Při nízkosacharidové stravě vybírejte čokoládu s obsahem kakaa nad 70%. Co se týče kakaa, nám se nejvíce osvědčilo raw nepražené kakao v bio kvalitě. Do těsta jsme v našem receptu na LC fondant použili přepuštěné máslo – ghí, ale vystačíte si i s kvalitním obyčejným máslem.
Pokud si chcete užít co nejtekutější formu fondantu, podávejte ho ihned po vytažení z trouby. Čím déle necháte LC čokoládový fondant vychladnout, tím více bude těsto tuhnout a připomíná pak spíše čokoládové brownie. Ovšem i v této podobě chutná fantasticky a pokud keto fondant hned nesníte, vřele ho doporučujeme konzumovat i následující den.
Přejeme dobrou chuť! A zveme vás k vyzkoušení dalších dezertů z našeho blogu.
Počet porcí | Doba přípravy | Doba pečení | Kalorie na porci |
10 | 20 minut | 17 minut | 230 |
Suroviny na Low Carb čokoládový fondant
- 100g ghí nebo másla, plus trochu na vymazání formy
- 2 lžíce kakaa
- 100g vysokoprocentní čokolády (70% a víc)
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 120g erythritolu
- 100g mandlové mouky (nejlevněji tady)
- moučkový erythritol na posypání
- zakysaná smetana nebo šlehačka na servírování
Postup přípravy LC fondantu
- Formu na fondant důkladně vymažeme máslem a necháme v lednici po dobu 5 min. Poté vyndáme z lednice a vysypeme celou formu kakaem, tak aby rovnoměrně pokrývalo vymazanou plochu. Vysypanou formu vložíme zpět do lednice.
- Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Mezitím, za občasného promíchání, rozpustíme ve vodní lázni máslo nebo ghí a čokoládu. Po důkladném rozpuštění a promíchání necháme směs chvíli vychladnout.
- V další míse vyšleháme vejce, žloutky a erythritol, tak aby byla směs nadýchaná. Poté přidáme rozpuštěnou čokoládovou směs a mícháme do hladka.
- Nakonec přidáme do směsi mandlovou mouku a vše důkladně promícháme.
- Vyndejte z lednice formu vysypanou kakaem a rovnoměrně do ní rozprostřete hotovou směs. Pečte po dobu 17-18 minut. Těsto by mělo mít měkkou konzistenci ve středu a mírně propečené okraje.
- Pokud máte rádi sladší zákusky, podávejte čokoládový fondant posypaný moučkovým erythritolem. Můžete přidat zakysanou smetanu nebo šlehačku na ozdobu.
Nutriční informace na jednu porci (1/10)
- kalorie: 230
- bílkoviny: 5g
- tuky: 22g
- vláknina: 0,8g
- sacharidy: 3,9g
- z toho cukry: 1,6g