Chcete na nízkosacharidové stravě překvapit nějakou specialitou? Pak je tento recept pro vás. Přinášíme vám luxusní jehněčí kolínko se špenátem a šalotkami. Skvělé na tomto receptu je, že je v této podobě zcela nízkosacharidový a skládá se z tradičních ingrediencí jako je špenát, smetana nebo česnek.
Klíčová je, samozřejmě, u tohoto receptu čerstvost všech surovin. Jak masa, tak i zeleniny. Ale v chladnějších měsících se určitě můžete spolehnout na kvalitní hluboce zamražený špenát. Maso vybírejte vždy pečlivě, přeci jen je to zlaté jádro celého chodu. Vsaďte na domácí, farmářské nebo bio chovy, kde je většinou vysoká kvalita naprostou samozřejmostí. Chcete-li své blízké překvapit tradiční přílohou nebo jste na ni zvyklí, můžete jako přílohu připravit LC knedlík z našeho blogu.
Na tomto výjimečném pokrmu si jistě pochutnáte, tak nezapomeňte náš recept okomentovat i ohodnotit. Podívejte se také na další Low Carb hlavní chody.
Dobrou chuť!
Počet porcí | Doba přípravy | Doba pečení | Kalorie na porci |
2 | 15 minut | 3,5 hodiny | 1025 |
Suroviny na recept
Suroviny na jehněčí kolínko
- 2 jehněčí kolínka (2x cca 500g)
- 3 stroužky česneku
- 50g špeku
- 1 cibule
- 3 snítky rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Suroviny na šalotky
- 250g šalotek
- 50g másla
- 50ml červeného vína
- 2 lžíce bílého vinného octa
Suroviny na špenát
- 400g listového špenátu (mraženého)
- 1 cibule
- 60ml smetany ke šlehání
- 2 stroužky česneku
Postup přípravy kolínka se špenátem a šalotkou
Postup přípravy kolínka
- Troubu předehřejeme na 150 stupňů.
- Kolínka potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem, vše do masa pěkně vmasírujeme.
- Do pekáče dáme na kostičky nakrájený špek a chvíli necháme vyškvařit. Poté přidáme cibuli, rozmarýn a bobkový list. Na cibuli s kořením položíme kolínko a podlijeme troškou vody.
- Takto připravené kolínko pečeme 3 hodiny v zavřeném pekáči, dle potřeby podlíváme vodou a kolínko výpekem přeléváme.
- Po 3 hodinách odklopíme pekáč a necháme dopéct dozlatova (cca 30minut). Začneme s přípravou šalotek a špenátu.
Postup přípravy šalotek na víně
- V menším hrnci si rozpustíme máslo, přidáme oloupané šalotky a chvíli smažíme.
- Šalotky zalijeme vínem, octem a trochou vody. Osolíme a opepříme. Pod poklicí necháme dusit dokud se nám tekutina neodpaří (cca 20 minut)
Postup přípravy špenátu
- V dalším hrnci rozpustíme máslo a opečeme najemno nakrájenou cibuli do zlatova.
- Přidáme špenát a nechámem jej rozpustit.
- Vlijeme smetanu, opepříme, osolíme a přidáme prolisovaný česnek.
- Chvíli necháme povařit, špenát se nám se smetanou přirozeně zahustí a poté můžeme podávat.
Nutriční informace na porci jehněčího kolínka
- kalorie: 1025
- bílkoviny: 38g
- tuky: 81g
- vláknina: 8g
- sacharidy: 27g
- z toho cukry: 15g