Pokud chcete mlsat Vánoční cukroví i na Low Carb dietě, vyzkoušejte tento recept na křehké vanilkové rohlíčky z mandlové a vlašské mouky. Recept je jednoduchý, rychlý a výsledek stojí určitě za to! U nás si ho pochvalovali všichni, i ti co jedí klasické cukroví z mouky a cukru. 🙂
Vanilkové rohlíčky jsou neodmyslitelnou vánoční klasikou, která do vaší domácnosti přinese sváteční náladu a vůni vanilky, i když se stravujete cukr free. Tímto nízkosacharidovým cukrovím nadchnete i ostatní. Složení bez mouky bude vyhovovat i na bezlepkové stravě. Poctivá chuť mandlí a lahodná máslová konzistence vám stoprocentně nahradí běžné cukroví. Jako všechny low carb high fat potraviny má i tento recept vysoce sytící vlastnosti. Nehrozí tedy, že by vás o svátcích honila mlsná. A navíc si LC cukroví dopřejete bez zbytečných výčitek, které obvyklé vánoční hodování doprovází.
Tajemství povedených Low Carb rohlíčků spočívá v tom, že je vždy po vyndání z trouby nezapomeňte chvíli nechat na plechu vychladnout. Jedná se o opravdu delikátní křehké těsto, které by se při manipulaci za teplého stavu mohlo polámat, a tak by se vám zničilo celé dílo. Rohlíčky tedy z plechu jemně přendáváme, až při pokojové teplotě. Pokud nahradíte část mandlové mouky moukou lupinovou, která více připomíná běžnou hladkou mouku, budou rohlíčky pevnější a můžete je přendávat o něco dřív.
Tento recept na vanilkové rohlíčky bez cukru je jasným důkazem, že LC strava o Vánocích nemusí být problém. Dejte mi do komentářů vědět, pokud vás tento recept mile překvapil jako mně. Nezapomeňte ho ohodnotit a užijte si Low Carb Vánoce v pohodě.
Ke kávě si toto sugar free cukroví můžete dopřát po celý rok a k vanilkovým rohlíčkům doporučuji vyzkoušet i linecké cukroví.
Suroviny na Low Carb vanilkové rohlíčky
- 100g mandlové mouky (za dobrou cenu koupíte tady)*
- 60g vlašských ořechů, rozmixovaných na mouku
- 1 lžička kypřícího prášku
- 60g erythritolu (koupíte tady)
- 80g másla
- 2 žloutky
- 1 lžička xantanové gumy
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- *z této váhy můžete 15g mouky nahradit moukou lupinovou
Postup přípravy LCHF vanilkových rohlíčků
- Troubu rozehřejeme na 170 stupňů.
- V míse si smícháme mandlovou mouku, mouku z vlašských ořechů, kypřící prášek, erythritol, xantanovou gumu a vanilkový extrakt. Důkladně promícháme.
- Do směsi vlijeme žloutky a máslo, robotem nebo ručně pořádně směs promícháme než se nám dokonale spojí.
- Vytvarujeme rohlíčky a dáme péct na 10 minut.
- Po vyjmutí z trouby necháme cukroví na plechu chvíli vychladnout, rohlíčky jsou křehké a mohly by se teplé polámat.
- Můžeme podávat posypané s moučkovým erythritolem. Přeji dobrou chuť!
Nutriční informace na jeden rohlíček (1/45)
- kalorie: 39,4
- bílkoviny: 0,9g
- tuky: 3,9g
- vláknina: 0,3g
- sacharidy: 0,6g
- z toho cukry: 0,2g
Chutnalo? Prohlédněte si i další dezerty!
Recept byl aktualizován 27. 1. 2025, snížením množství žloutků a přidáním xantanové gumy pro ještě lepší chuť.
Dobrý den, děkuji moc za recept. Musím ale konstatovat, ze vanilkové rohlíčky byly pro mě zklamání, neboť jsou cítit vajíčky. Příště udělám s méně vajíčky a použiji xant. gumu jako pojítko místo vajec. Snad se nezlobíte za negativní komentář.
Dobrý den Jano,
děkujeme za zpětnou vazbu, chápeme, že ne vždy vyhovíme všem chuťovým buňkám. A pokud pro Vás jinak recept funguje, jsme rádi! Doufáme, že si příště pochutnáte. 🙂
Dobrý den
Zkusila jste to s tou xantanovou gumou? Jestli ano, tak kolik jste jí dala a jak jste byla spokojená? Mě to zajímá, poněvadž všechno, co jsem dosud pekla, je hodně cítit vejci, a jestli se s tím dá něco dělat, tak budu velice ráda. 😊 x Zuzana
Recept jsme aktualizovali a s méně žloutky je vynikající. 🙂
Ďakujem za vynikajuci recept. Podarili sa.
Díky, Zuzano! 🙂