Segedínský guláš chutně jednoduše, bez mouky a bez cukru! Pokud jste se dostali na stránky našeho blogu, nejspíš patříte k těm, kteří se snaží držet zdravý životního styl a zahrnout do své stravy co nejméně nezdravého. Rozhodli jsme se přinést vám recept na segedínský guláš, který je bez mouky a bez cukru, a tím pádem mnohem zdravější variantou této klasické pochoutky.
Jak na segedínský guláš
K přípravě tohoto guláše bez mouky a bez cukru budete potřebovat kvalitní vepřové maso nakrájené na kostky, kysané zelí, cibuli, tuk na kterém budete vařit – ideálně sádlo, ale klidně můžete použít i olej. Pro typickou barvu a chuť nesmí chybět sladká paprika a dochucovat bude segedín také kmín, vývar a zakysaná smetana. Pokud vám přijde jídlo dostatečné kyselé už díky zelí, můžete použít místo zakysané smetany klasickou vysokotučnou. Důležité je nechat všechny ingredience v jednom hrnci hezky provařit, maso by mělo být úplně jemné a rozpadat se.
Servírování segedínského guláše
Doporučujeme segedínský guláš podávat s LC knedlíkem, který si jednoduše připravíte podle našeho receptu tady. Knedlík bez mouky bude skvěle doplňovat váš zdravý talíř plný chutného guláše. Segedínský guláš bude chutným obědem nebo večeří v každodenním jídelníčku a s klidem ho můžete navařit větší množství, ať máte tuto dobrotu i na další den. Tenhle recept milujeme pro jeho nezaměnitelnou chuť, dokonale jemné maso, a taky nás vždycky zasytí.
Dejte nám vědět do komentářů, jestli tento recept taky patří mezi vaše oblíbené hlavní chody. Neváhejte ho sdílet se svými blízkými i světem. Třeba na Facebooku a Instagramu s hashtagem #lchfdietacz nebo označujte @lchfdieta.cz.
Zkuste také další hlavní chody na našem food blogu. Dobrou chuť!
Počet porcí | Doba přípravy | Doba vaření | Kalorie na porci |
4 | 15 minut | 90 minut | 490 |
Suroviny na segedín
- 500 g vepřového masa (plec), nakrájené na kostky
- 500 g kysaného zelí
- 2 -3 cibule, nasekané
- 3 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička kmínu
- 500 ml vývaru (hovězí nebo vepřový)
- 200 ml zakysané smetany
- Sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy na segedínský guláš
- V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a přidejte nasekanou cibuli. Opečte do zlatova.
- Přidejte nakrájené maso a orestujte ho, dokud nebude ze všech stran propečené.
- Přidejte sůl a pepř. Jako poslední přidejte papriku, promíchejte a ihned zalijte vývarem, aby se paprika nepřipálila.
- Promíchejte a nechte guláš na mírném ohni dusit asi 1 hodinu, dokud maso nebude měkké.
- Přidejte kysané zelí, smetanu a duste ještě 30 minut.
- A je hotovo. Guláš podávejte s knedlíkem.
Nutriční informace na porci (1/4)
- kalorie: 490
- bílkoviny: 27,3g
- tuky: 39,4g
- vláknina: 2,8g
- sacharidy: 6,7g
- z toho cukry: 4,2g