Tvarohový koláč bez mouky a bez cukru je perfektním způsobem, jak si vychutnat sladkou chuť bez vysokého obsahu sacharidů. A to my máme rádi! S tímhle receptem určitě nešlápnete vedle, když si chcete zdravě ale pořádně zamlsat, aniž byste měli pocit, že se musíte v něčem omezovat. Tento tvarohový koláč bez cukru totiž chutná jako z cukrárny.
Jak na tvarohový koláč bez mouky a bez cukru
Příprava tohoto dezertu je jednoduchá, nejprve se vrhneme na korpus, který tvoří dvě Low Carb bezlepkové mouky: kokosová a mandlová. Ve větším množství je pořídíte mandlovou mouku tady a kokosovou zde. Pak do těsta potřebujete jen máslo a sladidlo, my doporučujeme erythritol, který má příjemnou sladivost. Těsto pečeme dohromady s náplní, kterou si umícháte v další nádobě a vylijete na připravené těsto. Náplň tvarohového koláče je v tomto receptu netradiční tím, že v náplni najdete křupavé oříšky, které se s tvarohem skvěle doplňují.
Po upečení stačí nechat koláč bez mouky a bez cukru vychládnout a naplno si dopřát jeho sladkou a svěží tvarohovou chuť. Navíc je tento Low Carb tvarohový koláč výborným zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Vynikající dezert pro všechny, kteří se snaží omezit příjem sacharidů a cukru a chtějí si přesto vychutnat sladké.
Servírování tvarohového koláče
Tento tvarohový koláč bez lepku se bude hodit na jakoukoliv příležitost, ať už chystáte, oslavu, piknik nebo si jen tak chcete pochutnat na výborném dezertu, který vám nezabere spoustu času v kuchyni. My si jej dopřávali ke snídani a k odpolední kávě. Pokud byste chtěli tento dezert povýšit na další úroveň, můžete si na něj připravit rozvar bez cukru z lesních plodů. Když kus koláče na talíři polijete rozvarem, krásně vynikne barva ovoce a přidáte zase o kus zajímavější chuť.
Dejte nám do komentářů vědět, jak vám recept chutná a neváhejte ho sdílet se svými blízkými i světem. Třeba na Facebooku a Instagramu s hashtagem #lchfdietacz nebo označujte @lchfdieta.cz.
Vyzkoušejte i další skvělé recepty na LC dezerty z našeho blogu.
Počet porcí | Doba přípravy | Doba pečení | Kalorie na porci |
10 | 10 minut | 35-40 minut |
Ingredience:
Pro těsto:
- 150 g mandlové mouky
- 50 g kokosové mouky
- 100 g másla, rozpuštěného
- 3 lžíce erythritolu
Pro náplň:
- 500 g tvarohu (nejlépe polotučný nebo tučný)
- 3 vejce
- 100 – 150 g erythritolu (dle chuti)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Šťáva a kůra z 1 citronu
- 100 g nasekaných ořechů (např. vlašské ořechy, lískové ořechy)
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C (a připravte si dortovou formu o průměru 20-25 cm (vymažte a vystelte pečicím papírem).
- Připravte těsto: V míse smíchejte mandlovou mouku, kokosovou mouku, rozpuštěné máslo a erythritol. Těsto rovnoměrně stlačte na dno připravené formy.
- Připravte náplň: V jiné míse smíchejte tvaroh, vejce, erythritol, vanilkový extrakt, citronovou šťávu a kůru. Poté přidejte nasekané ořechy a promíchejte.
- Náplň nalijte na těsto a uhlaďte povrch.
- Pečte v předehřáté troubě asi 35-40 minut, dokud koláč nebude pevný a zezlátlý. V závislosti na troubě může být doba pečení mírně odlišná, takže sledujte koláč, aby se nepřepekl.
- Vyndejte koláč z trouby a nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu. Poté ho dejte na několik hodin nebo přes noc do lednice, aby ztuhl.