Low Carb banana bread a jen 9g sacharidů na porci, cože? Ano, s tímhle receptem si budete moct dopřát oblíbenou a hodně sladkou dobrotu bez přidaného cukru a mouky! Tento banana bread bez cukru a bez lepku vám zaručeně bude po chuti. A vůbec se nemusíte bát, že by tzv. banánový chlebíček narušil dodržování nízkosacharidové diety.
Náš recept na banana bread se od běžného liší hlavně použitím Low Carb přísad místo klasické mouky a cukru. Alternativy jako mandlová mouka nebo sladidlo erythritol zaručují, že se obsah sacharidů v tomto sladkém pečivu sníží na minimum. Bude samozřejmě vyhovovat nejen těm, co hledají co nejnižší obsah cukru, ale kromě toho je to přirozeně bezlepkový banana bread.
Jak na LC banana bread
Jak jsme tedy udělali tenhle sladký chleba chutně, ale bez cukru a bez mouky? V základu jsme použili suroviny, které jsou pro Low Carb pečení oblíbené, tedy mandlovou mouku a erythritol (místo cukru). Samotné banány jsou na nízkosacharidové stravě velmi neobvyklé a pro vysoký obsah sacharidů se jim vyhýbáme, každopádně v tomto receptu jsme našli dokonalou rovnováhu v poměru chuti a cukrů na porci.
Hlavní trik je v tom, že jsem počet banánů, proti běžnému receptu, v tomto receptu na banana bread bez cukru snížili na míň než polovinu. Do banánového chlebíku bez cukru a bez mouky tedy použijeme maximálně dva malé nebo jeden velký banán. V chuti pečiva je cítit banánové aroma a těsto je vláčné i sladké, ale počet sacharidů se drží v Low Carb mezích.
Pro jednoduché zapracování banánů do těsta je důležité sáhnout po velmi zralých banánech, které mají tu pravou sladkou chuť. Takže ty zelené, nezralé můžete nechat na pultu obchodu. 😉 Zralé banány začínají mít zbarvení slupky do hněda a po oloupání jsou docela měkké. To budete potřebovat pro lehké rozmačkání vidličkou, před vmícháním do těsta.
V receptu jsme do hotového těsta přidali čokoládu, ale je jen na vás, jestli chcete mít LC banánový chlebík s ní. Při pečení začněte těsto hlídat po asi 30 minutách, jakmile začne vršek zlátnout, můžete zkusit vpíchnout špejli a zjistit, jestli už je chleba uvnitř upečený. Mezi 45-50 minutami bude váš banana bread bez cukru a bez lepku už krásně propečený a je na čase ho naservírovat!
Servírování LC banana bread
Po upečení nechte bezlepkový Low Carb banana bread vychladnout v pokojové teplotě a můžete ho servírovat. Nakrájejte na plátky a podávejte na talíři. Náš osobní tip: banánový chlebíček bez cukru skvěle doplňuje se šlehačkou nebo vysokotučným jogurtem. Když navrch přidáte Low Carb čokoládovou polevu vytvoříte výjimečný dezert, kterým mile překvapíte. Hodí se skvěle na jakoukoliv příležitost a ocení ho i ti, co chtějí doplnit trochu sacharidů po sportovním výkonu.
Dejte nám do komentářů vědět, jak vám recept chutná a neváhejte ho sdílet se svými blízkými i světem. Třeba na Facebooku a Instagramu s hashtagem #lchfdietacz nebo označujte @lchfdieta.cz.
Vyzkoušejte i další skvělé recepty na LC dezerty z našeho blogu.
Počet porcí | Doba přípravy | Doba pečení | Kalorie na porci |
12 | 15 minut | 45-50 minut | 127 |
Suroviny na banana bread bez cukru
- 150g mandlové mouky
- 120g zralých banánů (1 velký nebo 2 menší)
- 3 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 55g erythritolu
- 30g lískových ořechů, nasekaných
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 35g 70% + čokolády, nasekané (volitelné)
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Postup přípravy Low Carb banana breadu
- Předehřejte troubu na 180°C.
- V jedné míse rozmixujte do hladka vejce, rozmačkané banány a rozpuštěné máslo.
- V další míse smíchejte suché ingredience – mandlovou mouku, erythritol, kypřící prášek, skořici a špetku soli. Potom přidejte suché ingredience do mísy s tekutými. Důkladně promíchejte, až se vytvoří těsto.
- Nakonec přimíchejte vanilkový extrakt, nasekané lískové ořechy a čokoládu.
- Těsto nalijte do pečící formy na chleba, kterou předtím vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem.
- Dejte péct na 45-50 minut. Po 30 minutách zkontrolujte těsto v troubě, můžete do něj zapíchnout špejli a zjistit, jestli je chlebík uvnitř propečený nebo se na špejli ještě drží nedopečené těsto.
- Až bude banana bread upečený dozlatova, vyndejte ho a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Potom můžete servírovat nakrojený se šlehačkou nebo jen tak.
Nutriční informace na porci LC banana breadu (1/12)
- kalorie: 127
- bílkoviny: 8g
- tuky: 7,3g
- vláknina: 0,6g
- sacharidy: 9g
- z toho cukry: 4g
Dobry den,
Mozem poprosit rozmer nadoby, v ktorej ste piekli? Mam len taku na srnci chrbat, tak ze ci by stacila. Dakujem.
Petra
Milá Petro,
nádoba je 14×27 cm, pečeme v ní i maso, tak by vám asi měla stačit i ta vaše. Hodně zdaru s receptem!
Peču pro ženu už po několikáté a mooc chutná, děkuji 🍰🍰👍
To máme moc velkou radost a přejeme dobrou chuť vám i ženě! 🫶🏽