Galetka je tradiční francouzský dezert, který se vyznačuje svou rustikální elegancí. Jednoduchost tohoto koláče umožňuje vyniknout bohatým chutím sezónního ovoce, a právě tato varianta se švestkami a mandlovým těstem je skvělým příkladem, jak snadno přizpůsobit klasiku do nízkosacharidové a bezlepkové podoby. Šťavnaté švestky dodávají sladkou, lehce nakyslou chuť, která je krásně vyvážená jemným křehkým těstem z mandlové mouky.
Možná vás v tomto receptu překvapí tymián, který může na první pohled působit jako neobvyklá ingredience do sladkého dezertu. Právě jeho aroma dodává švestkovému koláči nečekaný nádech. Tymián totiž skvěle podtrhuje ovocné tóny švestek a povyšuje tento jednoduchý dezert na zcela novou úroveň. V podzimních dnech se s jeho vůní zachumláte do příjemné atmosféry, jindy vás potěší svěžest v chuti.
Každé sousto této galetky je harmonickým spojením jemně sladkého ovoce, křupavého těsta a kořenitého tymiánu. Je to dezert, který si snadno zamilujete k odpolední kávě, ale je také dostatečně elegantní pro slavnostní příležitosti jako jsou narozeniny, výročí a podobě.
Jak dlouho vydrží galetka?
Galetka chutná nejlépe čerstvá, kdy je těsto křehké a náplň šťavnatá. Pokud vám zbyde, skladujte ji v lednici, kde vydrží 2–3 dny. Před podáváním ji můžete na pár minut ohřát v troubě, aby byla opět krásně vláčná.
Příprava | Pečení | Celkový čas |
---|---|---|
20 minut | 15-20 minut | 40 minut |
Suroviny na galetku z mandlového těsta
Ingredience na korpus:
- 250 g mandlové mouky
- 100 g erythritolu
- 120 g studeného másla
- 1 vejce
- špetka soli
Ingredience na náplň:
- 400-600 g švestek (vypeckované, nakrájené na měsíčky) a červeného rybízu (volitelné)
- tymián drcený (na dochucení)
- plátky mandlí na posypání
- 1 žloutek (na potření okrajů)
Galetka – postup přípravy
Krok 1: Příprava těsta
V míse smícháme mandlovou mouku, erythritol a špetku soli. Přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a pomocí rukou nebo nože máslo zapracujeme do mouky, dokud nevznikne drobenka. Poté přidáme vejce a zpracujeme těsto do kompaktní koule. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho odpočinout v lednici zhruba 30 minut.
Krok 2: Příprava náplně
Mezitím si připravíme náplň. Švestky omyjeme a nakrájíme na měsíčky, případně připravíme i červený rybíz.
Krok 3: Poskládání náplně do těsta galetky
Předehřejeme troubu na 175 °C. Těsto rozválíme mezi dvěma pečicími papíry do kruhu na takovou tloušťku, aby bylo možné ohnout okraje koláče přes ovoce. Doprostřed těsta rozložíme nakrájené švestky (a rybíz, pokud zvolíme), přičemž necháme kolem okraje asi 4 cm volného místa. Posypeme rozdrceným tymiánem. Volné okraje těsta přehneme přes krajní část náplně. Rozmícháme žloutek a potřeme okraje galetky. Na závěr těsto posypeme plátky mandlí.
Krok 4: Pečení
Galetku pečeme v troubě předehřáté na 175 °C asi, dokud okraje těsta nezezlátnou. Necháme vychladnout a podáváme, ideálně s trochou zakysané smetany nebo šlehačky.
Užijte si s námi zdravé pečení! Dejte nám do komentářů vědět, jak vám recept chutná a neváhejte ho sdílet se svými blízkými i světem. Třeba na Facebooku a Instagramu s hashtagem #lchfdietacz nebo označujte @lchfdieta.cz.
Vyzkoušejte i další skvělé recepty na LC dezerty z našeho blogu.
Nutriční hodnoty na porci (celkem 10 porcí):
Nutriční hodnota | Na 1 porci |
---|---|
Kalorie | 222 kcal |
Bílkoviny | 5.6 g |
Tuky | 18.4 g |
Sacharidy | 5.6 g |
Vláknina | 3.2 g |
Cukry | 2.4 g |
Netto sacharidy | 2.4 g |
Recept je inspirován a upraven do LC podoby podle receptu na ostružinovou galetku Kateřiny Krystynové, který byl v pořadu Dobré ráno.