Přejdi na obsah

LCHF & Keto dieta

Vše o Low Carb a Keto dietě na jednom místě. Přinášíme vám inspirace, rady a tipy na chutné Low Carb recepty a správné dodržování LC & Keto diety.

Menu
  • Co je to LCHF a Keto dieta
  • Blog
  • Low Carb Recepty
    • Dezerty
    • Hlavní chody
    • Pečivo
    • Snídaně
    • Polévky
    • Přílohy
    • Low Carb cukroví
  • Kde nakupovat ❓💡
Menu
upečená galetka se švestkami a červeným rybízem detail

Mandlová galetka se švestkami

Zveřejněno v 26 října, 202424 října, 2024 od Anna

Galetka je tradiční francouzský dezert, který se vyznačuje svou rustikální elegancí. Jednoduchost tohoto koláče umožňuje vyniknout bohatým chutím sezónního ovoce, a právě tato varianta se švestkami a mandlovým těstem je skvělým příkladem, jak snadno přizpůsobit klasiku do nízkosacharidové a bezlepkové podoby. Šťavnaté švestky dodávají sladkou, lehce nakyslou chuť, která je krásně vyvážená jemným křehkým těstem z mandlové mouky.

Možná vás v tomto receptu překvapí tymián, který může na první pohled působit jako neobvyklá ingredience do sladkého dezertu. Právě jeho aroma dodává švestkovému koláči nečekaný nádech. Tymián totiž skvěle podtrhuje ovocné tóny švestek a povyšuje tento jednoduchý dezert na zcela novou úroveň. V podzimních dnech se s jeho vůní zachumláte do příjemné atmosféry, jindy vás potěší svěžest v chuti.

4BF35E35 7A6B 4426 B2C8 2B3E8369

Každé sousto této galetky je harmonickým spojením jemně sladkého ovoce, křupavého těsta a kořenitého tymiánu. Je to dezert, který si snadno zamilujete k odpolední kávě, ale je také dostatečně elegantní pro slavnostní příležitosti jako jsou narozeniny, výročí a podobě.

Jak dlouho vydrží galetka?

Galetka chutná nejlépe čerstvá, kdy je těsto křehké a náplň šťavnatá. Pokud vám zbyde, skladujte ji v lednici, kde vydrží 2–3 dny. Před podáváním ji můžete na pár minut ohřát v troubě, aby byla opět krásně vláčná.

PřípravaPečeníCelkový čas
20 minut15-20 minut40 minut

Suroviny na galetku z mandlového těsta

Ingredience na korpus:

  • 250 g mandlové mouky
  • 100 g erythritolu
  • 120 g studeného másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

Ingredience na náplň:

  • 400-600 g švestek (vypeckované, nakrájené na měsíčky) a červeného rybízu (volitelné)
  • tymián drcený (na dochucení)
  • plátky mandlí na posypání
  • 1 žloutek (na potření okrajů)

Galetka – postup přípravy

Krok 1: Příprava těsta

V míse smícháme mandlovou mouku, erythritol a špetku soli. Přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a pomocí rukou nebo nože máslo zapracujeme do mouky, dokud nevznikne drobenka. Poté přidáme vejce a zpracujeme těsto do kompaktní koule. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho odpočinout v lednici zhruba 30 minut.

Krok 2: Příprava náplně

Mezitím si připravíme náplň. Švestky omyjeme a nakrájíme na měsíčky, případně připravíme i červený rybíz.

Krok 3: Poskládání náplně do těsta galetky

Předehřejeme troubu na 175 °C. Těsto rozválíme mezi dvěma pečicími papíry do kruhu na takovou tloušťku, aby bylo možné ohnout okraje koláče přes ovoce. Doprostřed těsta rozložíme nakrájené švestky (a rybíz, pokud zvolíme), přičemž necháme kolem okraje asi 4 cm volného místa. Posypeme rozdrceným tymiánem. Volné okraje těsta přehneme přes krajní část náplně. Rozmícháme žloutek a potřeme okraje galetky. Na závěr těsto posypeme plátky mandlí.

Krok 4: Pečení

Galetku pečeme v troubě předehřáté na 175 °C asi, dokud okraje těsta nezezlátnou. Necháme vychladnout a podáváme, ideálně s trochou zakysané smetany nebo šlehačky.


Užijte si s námi zdravé pečení! Dejte nám do komentářů vědět, jak vám recept chutná a neváhejte ho sdílet se svými blízkými i světem. Třeba na Facebooku a Instagramu s hashtagem #lchfdietacz nebo označujte @lchfdieta.cz.

Vyzkoušejte i další skvělé recepty na LC dezerty z našeho blogu.

Nutriční hodnoty na porci (celkem 10 porcí):

Nutriční hodnotaNa 1 porci
Kalorie222 kcal
Bílkoviny5.6 g
Tuky18.4 g
Sacharidy5.6 g
Vláknina3.2 g
Cukry2.4 g
Netto sacharidy2.4 g

Recept je inspirován a upraven do LC podoby podle receptu na ostružinovou galetku Kateřiny Krystynové, který byl v pořadu Dobré ráno.

Ohodnoťte tento recept
[Celkem: 0 Průměr: 0]
  • Keto sladké
  • Recepty z mandlové mouky
  • Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Facebook

    LCHFdieta.cz

    Reklama

    Recepty

    • Dezerty
    • Snídaně
    • Pečivo
    • Hlavní chody
    • Polévky
    • Low Carb cukroví

    Nejnovější příspěvky

    • Vege Quiche s kozím sýrem (bez mouky)
    • Čokoládové brownies s kokosovou moukou
    • Pikantní hovězí s kokosovým mlékem a zelenými fazolkami
    • Mandlová galetka se švestkami
    • Zdravý ricottový koláč inspirovaný Itálií (Low Carb, bez lepku)

    Nejnovější komentáře

    • Anna: Low Carb banana bread
    • Petr: Low Carb banana bread
    • Anna: Nízkosacharidový knedlík z lučiny (Low Carb, Keto)
    • Anna: Low Carb citrónová buchta (LCHF, Keto)
    • Marky: Low Carb citrónová buchta (LCHF, Keto)

    Doporučujeme

  • Ketomix recenze
  • Srovnání Keto diet
  • © 2024 LCHF & Keto dieta | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme